Alantoina

Źródło
Mimo dziwnej nazwy, ten organiczny związek chemiczny dosyć często występuje w kosmetykach.

Co to jest Alantoina ?

Jest to pochodnia cząsteczka kwasu moczowego.
Tak... kwas moczowy jest efektem końcowym naszego metabolizmu i na pierwszą myśl coś co jest podobne do moczu nie wydaje nam się czymś przyjemnym.
Jednak natura tak została stworzona, że lubi nas zaskakiwać a Alatonine możemy znaleźć w roślinach. Jej największą ilość znajdujemy w korzeniach żywokostu, znajdziemy ją również w : roślinach strączkowych, łuskach ryżu, liściach sykomory. W końcowym efekcie alatonina jest uzyskiwana syntetycznie w laboratorium a nie prosto z roślin.

Jakie są ogólne działanie Alantoiny ?
  • Przyśpiesza regeneracja tkanek w skaleczeniach skóry
  • Jest stosowana jako środek przeciwzapalny
  • Łagodzi objawy łuszczycy
  • Ma działanie nawilżające i zmiękczające skórę
  • Pomaga w profilaktyce przeciwtrądzikowej
 Alantoina w kosmetyce :
  • Płyny i kremy po goleniu
  • Preparaty przeciwtrądzikowe/ przeciwłojotokowe
  • Kremy i sera nawilżające
  • Toniki