Lanolina z nią nie straszna nam żadna zima !

Lanolina jest naturalnym i bardzo cenionym emulgatorem (Czyli połączenie dwóch niemieszalnych ze sobą cieczy zwane emulsją, emulsją może być np. krem)  
Jest otrzymywana z dokładnie oczyszczonego tłuszczu wełny owczej. Posiada konsystencję gęstej maści, a jej kolor jest żółtawy. Naturalna lanolina posiada bardzo duże podobieństwo do naturalnego tłuszczu naszej skóry. Dzięki temu ma bardzo dobre właściwości pielęgnujące skórę i włosy :
  • Przenika w głąb naskórka nawilżając jej wewnętrzne warstwy
  • Tworzy ochronny film, chroniący skórę przed utratą wilgoci
  • Zmniejsza suchość i szorstkość skóry
  • Poprawia kondycje skóry, włosów i paznokci
  • Może również poprawić naturalną pracę gruczołów łojowych naszej skóry 
  • Jest częstym zarówno produktów drogeryjnych jak i maści aptecznych 
 
Lanolina w zależności od tego jak jest pozyskiwana może niekiedy uczulać, jeszcze niedawno do pozyskania lanoliny używano silnych detergentów. Detergenty te przenikały  do tłuszczu przez co efektem było często mylne osądzenie Lanoliny o uczulenia.  Dziś już wiemy, że dobrze pozyskana lanolina nie powinna uczulać.  
Jest bardzo dobrym sprzymierzeńcem osób, które posiadają suchą i szorstką skórę.
Kosmetyki z lanoliną są idealne na tą porę roku, stosowanie np. błyszczyków do ust z lanoliną zapewni ustom ochronę przed mrozem i nawilżenie.