Olejek Jojoba i jego właściwości


Z wiecznie zielonej rośliny o wdzięcznej nazwie Simondsja kalifornijska wytłaczany jest słynny olejek o złocistej barwie. Olejek ten znany od wieków wykorzystywany był przez północnoamerykańskich Indian w celach leczniczych. Teraz cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w kosmetyce... dlaczego ? Warto o nim dowiedzieć się kilka ciekawostek
  • Olejek ten cechuje się dużą zgodnością z naszą skórą. Dobrze jest przez nią wchłaniany a jego składniki wyjątkowo dopasowane są do potrzeb każdego rodzaju skóry
  • Bardzo dobrze chroni naszą skórę przed szkodliwymi warunkami środowiska dzięki dużej zawartości witaminy F
  • Jest doskonałym emulgatorem, przez co olejek ten często możemy spotkać w kremach
  • Łagodzi podrażnienia skóry
  • Nawilża skórę i czyni ją miękką i delikatną w dotyku
  • Zapobiega powstaniu rozstępów
  • Pomocny przy leczeniu trądzik jak i łuszczycy czy łupieżu
  • Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym 
  • Cechuje się długą trwałością
  •  
Źródło zdjęć 1,2
Problemy z komentowaniem ? 
Zostaw komentarz na FB lub Google +
Copyright © 2016 Naturalnie Piękna , Blogger