Czym jest biała glinka i jakie ma zastosowanie w kosmetykach?

W ostatnich latach na popularności zyskują glinki. Są one powszechnie stosowane w kosmetykach, bo są naturalne i równocześnie mają zbawienny wpływ na skórę i włosy. Glinka jest dostępna w wielu kolorach, które wynikają z jej składu. Najbardziej popularna jest: zielona, różowa, żółta, błękitna i biała. W tym artykule skupimy się na tej ostatniej. Dlaczego się ją używa w kosmetykach? Jak działa?

Skąd pochodzi biała glinka?

Biała glinka to kaolin. Jest to minerał, który jest wydobywany z ziemi. Ma ona konsystencję delikatnego pudru. Jest dość miękka i bogata w krzem i glin. Jej pH wynosi 5 i właśnie z tego powodu jest ona doskonałym dodatkiem do kosmetyków. Glinka ta od wieków jest wykorzystywana w chińskiej medycynie – nie tylko do jako środek kosmetyczny, ale także leczniczy. W ostatnich latach bardzo się ona spopularyzowała i z rozmachem podbija rynki kosmetyczne w Europie i nie tylko.


Naturalne działanie

Właściwości białej glinki można wymieniać właściwie bez końca. Przede wszystkim jest ona produktem w 100% naturalnym, więc jest ona odpowiednia także dla osób o cerze wrażliwej i alergicznej. Ma ona własności zbliżone do antybiotyku, więc można używać ją do leczenia trądziku w cerze problematycznej. Glinka ma też własności regenerujące i odżywiające. Może ona wspomagać zabliźnianie niewielkich ran. Może więc pomagać w walce z rozstępami. Zawartość krzemu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i sodu sprawia, że glinka dostarcza skórze wielu składników, które trudno znaleźć w innych produktach. Do tego też kaolin ma działanie odświeżające. Można używać jej do dokładnego oczyszczania skóry, której nadmiernie nie wysusza. Biała glinka w kosmetykach ma za zadanie poprawę ukrwienia skóry, zmniejsza widoczność porów oraz łagodzi wszelkie zmiany na niej. W ten sposób biała glinka sprawdza się w pielęgnacji właściwie wszystkich typów skóry – od tłustej, poprzez problematyczną, młodą, dojrzałą, aż po cerę naczynkową, wrażliwą i alergiczną. To składnik, który powszechnie jest stosowany w maskach, kremach, balsamach, peelingach, a nawet odżywkach do włosów.


Także w kosmetykach kolorowych

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że biała glinka jest też składnikiem kolorowych kosmetyków. Można spotkać ją w składzie pudrów, cieni do powiek, różów, bronzerów i innych kosmetyków w formie kamienia. Jest to zasługa tego, że łatwo jest nadać jej kolor przy pomocy pigmentu. Jej dodatek sprawia też, że kosmetyk jest łagodniejszy dla skóry i nadaje się do stosowania przez osoby o cerze wrażliwej.

Kosmetyki z białą glinką znajdziesz w ofercie sklepu internetowego Kroplazdrowia.com.pl

7 komentarzy do “Czym jest biała glinka i jakie ma zastosowanie w kosmetykach?”

  1. Ja za glinkowymi kosmetykami nie przepadam, ale od czasu do czasu się przełamuję dla dobroczynnych właściwości 🙂 Wtedy najczęściej biała lub różowa, bo zielona jest dla mnie zbyt agresywna.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz